Йога: що необхідно знати і з чого починати?

Йога: що необхідно знати і з чого починати?

Спеціально до Міжнародного дня йоги ми підготували для вас цікаву статтю про цей вид духовної і фізичної практики. Останніми роками йога стала дуже популярною. ЇЇ корені зародились в індійській культурі і були спрямовані на зняття напруги та покращення духовного і психічного стану людини.

Що таке йога?

Йога - це елемент мистецтва, самовдосконалення і внутрішнього розвитку. Вона є однією з шести систем індійської філософії, яка поєднує взаємозв'язок між тілом і розумом. В Європі її було зведено до комплексу фізичних і розумових вправ, основним завданням яких є покращення здоров'я.

Існує багато стилів йоги, найпопулярнішими є Аштанга, Віньяса, Хатха Йога, Цзінь Йога, Йога Ієнгар. В Європі найпопулярнішим напрямком йоги є Йога Ієнгар. Тут дуже важливе фокусування на тілі і відповідний психологічний настрій під час заняття. Усі стилі мають спільні риси: головним завданням кожного напрямку йоги є єдність людини з собою і світом навколо.

Як йога впливає на наш організм?

Заняття йогою дозволяє збільшити кількість внутрішньої енергії, покращити настрій, сон, рівновагу. Також йога допомагає підтримувати тонус м'язів та координацію рухів, зменшує болі у хребті ( коли ви ведете сидячий спосіб життя), а також знижує напругу і головні болі. Йога допомагає при різних захворюваннях опорно-рухового апарату, але є лише допоміжним засобом у лікуванні ортопедичних проблем.

Заняття йогою не рекомендуються у разі:

З чого почати заняття з йоги?

1. Організуйте місце для занять. Це повинно бути приміщення з комфортною температурою. Вам знадобиться зручний одяг, що не сковує рухи і килимок (у магазині Hop-Sport ви зможете вибрати найкращий для вас варіант). Практикують йогу в тиші і спокої, зосередившись на процесі, отже подбайте, щоб вам не заважали сторонні звуки.

2. Виділіть зручний для себе час. Водночас варто врахувати, що основними умовами для цієї практики є регулярність і щоденність. Отже подумайте, в який час доби вам буде зручно займатися щодня. Вважається, що оптимальним для йоги є ранок - заняття відразу після пробудження допомагають отримати заряд енергії на цілий день. Але у вечірніх годинах також є свої плюси: тіло до кінця дня стає більш пластичним, і вправи (асани) виконуються легше.

Також варто визначити, скільки часу ви реально зможете присвячувати йозі. Нехай це буде для початку 15 хвилин, але щодня, ніж по 2 години двічі на тиждень. Пам'ятайте, що заняття повинні приносити вам задоволення, ними не займаються через силу.

Розподіл часу в годинному занятті йогою може бути, наприклад, таким:

3. Переходьте до складніших вправ поступово. Звісно, найкраще це робити під наглядом тренера, але, якщо ви же вирішили займатись самостійно вдома, уважно слідкуйте за тим, як правильно змінювати рівні складності вправ, аби не зашкодити самому собі. Також використовуйте спеціальні килимки для йоги та фітнесу, аби зробити тренування більш комфортними.

Як уникнути типових помилок початківця?

Бажаємо вам успіху в освоєнні цієї духовної практики і хай кожне ваше заняття приносить внутрішню гармонію та задоволення!