Турнік та бруси: що обрати для домашніх тренувань

Турнік та бруси: що обрати для домашніх тренувань

Як новачки, так і професійні спортсмени не можуть обійтися в своєму будинку без такого пристосування, як універсальний турнік. З його допомогою легко продовжувати тренування, що раніше проводилися на вулиці, вже в домашній обстановці, роблячи можливим заняття в будь-який час року і погоду.

Турнік для дому: основні види

Серед найпопулярніших тренажерів для будинку варто зупинитися, звичайно ж, на турніках і брусах, що мають велику різноманітність для спортсменів.

1. Настінний: найбільш популярний вид спорядження сьогодні. Турнік настінний володіє головною перевагою, а саме - компактністю, займає мінімум простору. Крім того, він містить все необхідне для тренувань, може бути додатково оснащений брусами та іншими елементами.

2. Стельовий: ще один зручний, компактний і функціональний вид тренажера. Оптимально підходить на випадок, коли немає можливості закріпити його на стіні, завдяки чому можна переміститися з вправами в будь-яку точку квартири. Може бути обмежений за висотою та максимальною вагою.

3. Стійки з брусами: є практично повноцінною заміною тренажерного комплексу. Дозволяє не псувати стіни або стелі кріпленнями, однак при цьому займає значно більше місця в просторі.

4. Турнік 4 в 1: один з найбільш затребуваних видів турніків, який допоможе посилити навантаження під час тренувань. Крім того, вони оснащені додатковими стійками для брусів і снарядів.

За видами турніки поділяються на поперечини і бруси, які є найбільш важливим інвентарем під час тренувань. Також можуть бути моделі, що дозволяють закріпити додаткові елементи, наприклад, боксерську грушу.

Турніки та бруси на стіну також поділяються залежно від виду хвата. Тренажери можуть пропонувати варіанти від двох хватів і до чотирьох включно. Це означає, що на них можна виконувати вправи на середній, широкий, вузький і паралельний хвати. Завдяки цьому можна включити в тренування нові вправи і тим самим збільшити навантаження на певні групи м'язів.

Купити настінний турнік із брусами: на що звернути увагу

Від вибору такого інструменту, як домашня стійка з турніками і брусами для дому, буде залежати не тільки ефективність тренувань, а й безпосередньо стан здоров'я самого спортсмена.

Перш ніж купити турнік із брусами на стіну, зверніть увагу на такі параметри:

1. Вага користувача: настінні, наддверні та стельові моделі мають обмеження у вазі, яку вони можуть витримати. А тому необхідно підбирати модель, яка буде мати значення більше на 10-20 кг.

2. Тип кріплення: в залежності від вільного місця в будинку можна підбирати і кріплення моделей. Кріплення до стіни підійде для важчих вправ і вільного простору, а до стелі - у разі обмеженого простору. Підлогові стійки універсальні, а значить підійдуть для будь-якого типу поверхні.

3. Вид турніка: визначтеся, що ви плануєте робити та які вправи виконувати. Якщо ви плануєте цілий комплекс тренувань - обирайте турнік 3 в 1. Якщо ж планується кілька основних вправ - підійдуть стандартні турніки або бруси.

4. Форма хвата: від нього буде залежати те, які м'язові групи можна тренувати на тренажері. А тому спочатку ознайомтеся з видами хвата і підбирайте більш функціональні моделі.

5. Функціонал: визначтеся, чи потрібні вам додаткові ручки для перпендикулярного або поперечного хвата, кільця для груші та інші деталі.

6. Параметри користувача: не зайвим буде врахувати і зріст людини, особливо, якщо спортивні бруси для дому встановлюються на стелі.

Не зайвим буде звернути увагу і на ергономіку тренажера. Вона має на увазі ступінь зручності занять, і представлена більш м'якими, антиковзними ручками та накладками, що дозволяють знизити травматизм вправ.

Настінний турнік і бруси: як тренуватись?

Для тренування рук найкраще задіяти підтягування, які включають в роботу навіть найдрібніші м'язові групи на руках. Для того, щоб швидше включити в роботу біцепс, необхідно виконувати підтягування зі зворотним хватом і легким прогином спини.

Шведська стінка і турнік для дому допоможуть прокачати також і плечі. Для цього виконуються підтягування з прямим хватом з посиленим навантаженням на руки.

Для посилення спинних м'язів і зони хребта варто проводити такі вправи, як підйоми тіла, підтягування з нейтральним хватом та інші. Хорошим варіантом стане австралійський тип підтягування, для якого знадобиться низька перекладина-стійка. Також зверніть увагу на вправу під назвою "Лучник".

Бруси також допоможуть покращити поставу та підвищити тонус м'язів в зоні попереку. Головне, що необхідно пам'ятати під час вправ - це відсутність розгойдування. Також необхідно стежити за розслабленням плечей, і щоб спина була рівною, а не зігнутою.

Грудні м'язи тренуються за допомогою жиму від поперечини, підтягувань і підйомів з різними типами хватів. Не забудемо і про вправи на прес, серед яких виділяється так звана "Жаба", розвороти, скручування на турніку, підйоми ніг, а також стандартне прокачування преса, але в положенні вниз головою.