Лавка для жиму: секрети правильного вибору

Лавка для жиму: секрети правильного вибору

Лава для жиму і преса - універсальний інвентар, який є в кожному залі. Він являє собою пристосування, де виконуються вправи, що дозволяють поліпшити м'язовий рельєф, а також позбутися від зайвих калорій.

Лавка для спорту та її основні види

Сьогодні існує безліч видів спортивних лавок: від простої горизонтальної, до цілих установок, спрямованих на велику кількість вправ.

Лавки поділяються на такі види:

1. Для жиму: компактна лава для жиму спрямована на виконання базової вправи. Вона забезпечує безпечну фіксацію під час жиму, а також дає можливість виконувати кілька основних його видів.

2. Для присідань: лавки обладнані таким чином, щоб вони були максимально зручними для виконання всіх можливих видів присідань з підвищеним навантаженням на зону стегон і сідниць.

3. Для преса: моделі для преса спрямовані безпосередньо на тренування м'язів спини і преса. Для цього використовується вага тіла спортсмена, а також лави оснащені зручними пристосуваннями для захоплення ногами.

4. Для штанги і гантелей: спортивна лава являє собою універсальну конструкцію. Вона спрямована на виконання вправ як зі штангою, так і з гантелями. Додатково на ній може виконуватися жим, вправи для гіперекстензії.

5. Для спини: вона ж модель для гіперекстензії, яка спрямована на тренування м'язів, що розгинають хребетну зону, а також на область сідниць і стегон.

6. Зі стійками: універсальні та багатофункціональні тренажери, спрямовані на розвиток м'язової маси на різних областях тіла. Допомагають виконувати вправи зі снарядами, а також спрямовані на високий рівень навантаження.

Моделі також можуть поєднувати одночасно кілька функціональних можливостей. Наприклад, лава для жиму і присідань дозволяє виконувати одночасно дві базові тренувальні вправи. Присутні й універсальні моделі, що являють собою набір стійок, що дозволяють виконувати вправи на плечовий пояс, додаючи і коригуючи навантаження на м'язи.

Спортивна лава для дому: як обрати потрібну

Купівля тренажера для дому - серйозний крок, а значить потрібно розуміти, на що в першу чергу необхідно дивитися і які характеристики оцінювати для максимальної ефективності занять.

Перш ніж купити лавку для жиму, варто звернути увагу на такі її параметри:

1. Максимальна вага: важливий момент, оскільки лавки повинні витримувати не тільки вагу спортсмена, але і додаткового спорядження. Перед покупкою важливо звернути увагу на цей параметр, прорахувавши плановане навантаження.

2. Габарити: ширину, висоту і довжину моделей підбирають відповідно до зросту і параметрів спортсмена. Для більшої зручності можна додати кілька зайвих сантиметрів.

3. Регулювання: регульована лава для гантелей має спеціальний механізм налаштування, який повинен бути простим, зрозумілим і надійним.

4. Тип тренувань: важливо врахувати і призначення лави, що вплине на її вид та функціонал. Вибирайте відповідно до того, якими вправами ви плануєте займатися.

5. Кріплення: в разі, якщо плануються заняття з надвисоким навантаженням, штангами і гантелями, важливо переконатися в наявності якісних, професійних кріплень і фіксаторів.

6. Додаткові деталі: для додаткової зручності лава може бути оснащена гачками, держателями та іншими елементами, що роблять тренування більш продуктивними.

Якщо в будинку недостатньо місця для розміщення повноформатного тренажера, стане в пригоді складна силова лава. Її переваги полягають в набагато більшій функціональності, а ще в компактності. Після занять такий тренажер легко складається і збирається або в коробку на зберігання, або в будь-який зручне місце, де він не буде заважати звичному ритму життя.

Лава для штанги: тренування для нарощування маси і схуднення

Вправи на лежаках діляться на дві основні категорії - для збільшення маси тіла і для схуднення.

Для збільшення маси

У цю категорію, як правило, входять абсолютно всі види жиму - французький, поперемінний та інші. Вони спрямовані на зміцнення і розвиток м'язів рук, передпліч, хребта. Французький жим особливо добре підходить для швидкого прокачування біцепсів.

Для збільшення обсягу дельт можна виконувати і махи з гантелями. Для цього їх утримують перед собою, а після розводять руки в сторони з невеликою затримкою.

Прокачати трицепси можна за допомогою розведення гантелей. А тяга гантелей від корпусу лежачи на животі дозволить опрацювати верхні та середні м'язи торсу.

Для схуднення

Складана лава для жиму і преса підійде не тільки для збільшення маси тіла, але і спалювання калорій. Для цього на ній можна виконувати базові вправи. Одна з таких - підйоми корпусу, які створюють навантаження на область живота та преса.

Для бічного пресу і усунення обвислих боків можна скористатися косими скручуваннями. Якщо є проблеми з нижнім пресом або необхідність прокачати стегна і сідниці - можна виконувати підйоми ніг таким чином, щоб таз відривався від поверхні лежака.

Для нижнього преса і ніг хорошою вправою буде так званий "велосипед". Для більшої результативності можна застосовувати в парі з обважнювачами.