Вібраційні платформи- правда та міфи

Вібраційні платформи- правда та міфи

Сучасний світ спорту та фітнесу сколихнула інноваційна технологія - тренажер віброплатформа.

І попри те, що принцип фізичних тренувань на рухомий поверхні, далеко не новий, і розроблений ще в 60-х роках минулого століття, для більшості споживачів - він залишається загадкою. І як все незвідане викликає навколо себе безліч дискусій і міфів.

У цій статті ми піднімемо завісу над віброплатформою. Розберемося в конструкції, принципах дії тренажеру і його вплив на організм людини. Розповімо про правила ефективних тренувань і протипоказання для проведення занять. А також, відповімо на питання , що турбує маси: так чи, насправді, ефективна віброплатформа для схуднення?

Конструкція і принцип дії

Принцип дії збудований на високочастотної вібрації, в діапазоні 30 - 60 Гц і широкою амплітудою коливань. В результаті впливу, стимулюються інтенсивні рефлекторні скорочення і розслаблення м'язів. При активних тренуваннях їх кількість досягає - 50 циклів в секунду. За цим принципом працюють міостимулятори, що є в основі роботи віброплатформи.

Виробники запевняють що 10 - 15 хвилин інтенсивного тренування на віброплатформі є рівноцінною альтернативою однієї години бігу або їзди на велотренажері.

Пасивні заняття, в свою чергу, мають властивості масажу і ефективно знімають м'язову напругу після тренувань.

Конструкція віброплатформи яскраво відображена в її назві. Тренажер представляє собою платформу з гумовим килимком, в більшості - додатково укомплектована еспандерами для фітнесу або стійкою з перилами.

Нові генерації тренажера оснащені інтуїтивно зрозумілим комп'ютером зі світлодіодним дисплеям і пристроями дистанційного керування.

Виробники часто вносять кілька базових програм тренувань і надають можливість індивідуальної налаштування тривалості та інтенсивності вправ.

Стрімкий розвиток технологій дозволяє впроваджувати інновації, удосконалювати модельний ряд і пропонувати на ринок спортивного інвентарю широкий асортимент віброплатформ, щоб максимально задовольнити побажання найвимогливіших покупців.

Щоб не розгубитися в різноманітті моделей і конфігурацій вібротренажерів платформ, їх варто групувати в категорії, по ряду основних характеристик.

За призначенням

Використовуються для обладнання ЛФК - кабінетів і спорткомплексів. Моделі оснащені розширеним функціоналом, що включає до 20 програм тренувань і можливостями індивідуального налаштування. Професійні тренажери мають вантажопідйомність до 250 кг. Правда, серед їхніх недоліків - значні габарити і ціна.

Віброплатформа для дому значно меншої ваги і компактних розмірів. Її вартість набагато нижче, а в комплектацію входить додатковий інвентар - стрічки, масажні насадки, еспандери. Програмне забезпечення дещо зменшене, але цілком достатнє для проведення повноцінних тренувань.

Максимально допустима вага - 150 кг.

За типом впливу на організм

Забезпечують одночасну і рівномірну стимуляцію м'язів всього тіла. І швидше за відносяться до реабілітаційного інвентарю. На жаль, на ринку вони зустрічаються рідко, а їх вартість значно перевищує інші моделі.

Вібрація передається тільки ногам і створюється враження що не вплине на інші частини тіла. Але за допомогою стимуляції рефлексогенних точок, розташованих на стопах, відбувається стимуляція внутрішніх органів і тканин.

За рухом віброплити

Рух віброплити у всіх програмах тренувань відбувається по осі Н (вгору-вниз)

Рух віброплити можливо в 3 напрямках: Н (вертикально) рух вгору / вниз; L (горизонтально) рух вправо / вліво; (HL) комбінація руху по осях H і L.

Рух віброплити можливо у всіх площинах і їх комбінаціях, а також, доповнено мікро вібрацією. Завдяки чому, платформа має можливість відтворювати 7 типів руху.

Вибираючи ту чи іншу модель віброплатформи, зверніть увагу на наступні чинники:

Платформа тренажера піддається регулярному навантаженні, тому якість і міцність сировини безпосередньо впливають на термін її експлуатації. Зовнішнє покриття обов'язково має містити цупке напилення або гумовий килимок.

Аксесуари, що входять в комплект віброплатформи, можуть бути різними. Еспандери, масажні стрічки або подушки для опрацювання преса - покликані розширити спектр тренувань. Кейси для транспортування, пульти і годинник ДУ, в свою чергу, створюють комфорт під час занять.

Мінімальний допустимий поріг частоти вібрацій для ефективних занять становить 20Гц. Вибираючи віброплатформу віддайте перевагу моделям діапазон яких коливається в рамках 25 - 50 Гц.

Для комплексного опрацювання м'язової тканини і гармонійного розвитку, тренажер повинен містити не менше 3 базових режимів занять - розтяжку, масаж, і тренування. Крім цього - кілька рівнів складності, оскільки при регулярних заняттях прогресія швидко набирає позитивної динаміки.

Вплив на організм

Вчені римського університету на основі проведених експериментальних досліджень підтверджують, що високочастотні вібрації несуть вагомий позитивний вплив на організм людини, а саме:

Додатковою перевагою занять на віброплатформі є мінімізоване навантаження на суглоби і серцево-судинну систему, що дозволяє проводити тренування людям, які мають протипоказання до активних фізичних навантажень.

Що ж стосується, використання вібраційної платформи для схуднення? Зрозуміло, покладатися на результат, просто стоячи на вібротренажері, звичайно ж, не доводиться. Чудес, на жаль не буває. Але, виступити каталізатором і багаторазово підсилити ефект кардіосесій, збільшити кількість спалюваних за тренування калорій і надати тонусу м'язового каркасу за допомогою вібротренажера можна за короткі терміни.

Протипоказання

Незважаючи на простоту у використанні і сприятливий вплив на організм віброплатформа має ряд протипоказань:

Епілепсія.

Хвороби суглобів.

Гінекологічні запальні процеси.

Онкологія.

Вагітність і лактація.

Наявність кардіостимулятора.

Перед покупкою обов'язково проконсультуйтеся з лікарем!

Ми сподіваємося, що протипоказань у вас немає і ви все ще сповнені бажання отримати струнке і здорове тіло, отже, підготували кілька нескладних порад перед початком тренувань:

Подбайте про безпечний і зручний місце для тренувань.

Підберіть зручний одяг і взуття.

Не забувайте про розминку.

Перед початком тренувань на тренажері виконайте вправи на підлозі з дотриманням інструкції.

Підсумовуючи все вищесказане стає очевидним, що віброплатформа - це ефективний і різноплановий тренажер. Переоцінити його благодійний вплив на кісткову, серцево-судинну і гормональну системи складно.

Даний тренажер універсальний і простий у використанні. Він не займе у Вас багато часу, але докладати зусиль все ж доведеться.

І вже найближчим часом Ви зможете насолоджуватися результатами Вашої роботи споглядаючи в відображені струнке і підтягнуте тіло.